icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Aanschaf hond

Indien u een hond wenst aan te schaffen, denk dan op voorhand na over het ras. Voor rasinformatie kan u terecht in gespecialiseerde boeken, bij de kweker en bij uw dierenarts. Een dierenarts komt het vaakst in contact met de rasproblematiek en kan u daar dan ook advies over geven. Denk verder ook na over ‘wat u van de hond verlangt’, zoekt u een familiehond, een jachthond, … ?

De aankoop van de hond maakt slechts een gedeelte van het budget uit, er volgen natuurlijk ook andere kosten, zoals voeding, diergeneeskundige zorgen, huisvesting, opvang tijdens de vakantie en eventueel verzekeringen.
Elke eigenaar is aansprakelijk voor zijn huisdier. Er bestaan ook verzekeringen die onverwacht hoge ziekte kosten dekken. U schaft dit type van verzekering het best aan als het dier nog jong is. Lees de polis altijd grondig, zodat u niet voor onverwachte verrassingen komt te staan.

Hoe zie ik dat mijn pup gezond is?

Let erop dat het een actief hondje betreft, liefst met een leeftijd van minstens zeven weken. De vacht moet glanzen, zonder zwarte fijne korrels (die kunnen wijzen op vlooienmest) in de haren en zonder diarree aan de poep, en met propere oren (in verband met oorschurft) en oogjes.

Welke zijn de wettelijke aspecten bij de aankoop van een hond? Waarop moet ik zeker nog letten?

Als u een pup koopt, dient de hond steeds geïdentificeerd te zijn door middel van een chip. Zowiezo is dit verplicht bij elke hond voor de leeftijd van 4 maanden. Indien u de pup aanschaft via niet officiële verkopers (bijvoorbeeld kennissen die een nestje hebben van hun teefje) geldt ook dat, vóór de hond van eigenaar verandert, de identificatie eerst moet gebeuren. Honden die vanuit het buitenland komen dienen ook steeds vergezeld te zijn van een identificatie, E.U. paspoort en rabiës vaccinatie. Honden geboren voor 1 september 1998 ontsnappen aan deze wetgeving. De identificatie kan gebeuren onder vorm van een chip in de linker hals. De kosten van de identificatie, de registratie en de dierenarts zullen in principe worden doorgerekend aan de nieuwe eigenaar. De identificatie van de hond wordt in een paspoort opgenomen.

In het vaccinatieboekje worden ook nog andere zaken vermeld:
•    de vaccinaties. Enkel een paspoort waarin een sticker, een datum en een handtekening met een stempel van een dierenarts instaan zijn een duidelijk geldig bewijs.
•    ontwormingen en ontvlooiingen kunnen als additief vermeld staan, doch is het steeds aan te raden zelf in te staan voor de antiparasitaire behandeling. Deze behandeling is levenslang nodig en niet enkel als de dieren jong zijn.
Bij de aankoop zijn er een aantal zaken niet verplicht maar wel te adviseren. Vraag aan de verkoper een garantie bewijs met vermelding van
•    naam, adres en telefoonnummer van de verkoper en de koper
•    datum, plaats en verkoopprijs
•    beschrijving van het dier: ras, kleur, geboortedatum, geslacht, identificatie
•    afspraken indien achteraf nog ziekten zouden aan het licht komen, zeker voor infectieuze virale aandoeningen. Meestal wordt een termijn van tien dagen vastgelegd. Probeer een clausule af te dwingen waarin vermeld staat dat, indien achteraf het dier toch aan deze aandoeningen zou lijden, de behandeling van het dier bij de dierenarts van uw keuze mag geschieden op kosten van de verkoper. In zo'n geval zullen een duidelijke diagnose en testen, en een briefwisseling tussen dierenarts en verkoper noodzakelijk worden geacht om de garantie te bekrachtigen. Indien u het zieke dier niet wenst te houden, zorg dan dat er een clausule vermeldt dat u dit dier in zo'n situatie kan inruilen tegen het aankoopbedrag.  
•    of u het dier voor bepaalde doeleinden wenst te gebruiken (bijvoorbeeld fok)
•    indien u honden met een stamboom aanschaft, vraag dan zeker naar de stamboom documenten en ook deze van de ouders. Bij bepaalde rassen is informatie over heupdysplasie, kraakbeenletsels ter hoogte van de ellebogen en hielen en erfelijke oogonderzoeken van de ouderdieren belangrijk.
•    handtekening van beide partijen.

Na de aanschaf van het dier is het verstandig om bij uw vertrouwde dierenarts te passeren voor een routine check up, zeker zolang het dier nog in de ‘garantieperiode’ valt. Bij deze gelegenheid zal ook een schema voor de antiparasitaire behandeling worden besproken.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook