icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Gebitsverzorging

Tanden poetsen
4 van de 5 honden ouder dan 3 jaar hebben last van gebitsproblemen. Als u met uw hond bij de dierenarts komt, zullen we ook naar het gebit kijken. Wij kijken dan of er veel tandsteen op de tanden zit en, belangrijker nog, of het tandvlees ontstoken is. Als het gebit erg vies of ontstoken is, zullen wij u adviseren om het te laten reinigen.

Gebitsreiniging door de dierenarts, en dan tanden poetsen!

Als u het gebit van uw dier laat reinigen, zal onder narcose alle tandsteen en plaque worden verwijderd. Als er kiezen of tanden los zitten of aangetast zijn worden ze getrokken. U krijgt uw hond weer terug met schone tanden en een frisse adem. Maar dan?
 We weten dat plaque binnen enkele uren alweer opbouwt, en als het 24 uur op de tand heeft gezeten wordt het omgezet naar tandsteen. Het is natuurlijk niet gezond om het dier elke week onder narcose te brengen voor een gebitsreiniging, maar hoe gaan we er dan voor zorgen dat het gebit mooi blijft? U kunt zelf veel doen door de tanden van uw dier regelmatig te poetsen.

Tanden poetsen

Net als bij ons, is het goed om elke dag de tanden van uw hond of kat te poetsen. U zult dit niet van de ene op de andere dag kunnen starten, uw hond of kat moet getraind worden in het accepteren van het poetsen. Hieronder worden de verschillende stappen in de training uitgelegd. U moet niet ontmoedigd raken als u niet snel naar een volgende stap kunt komen. Elke stap doet alweer iets meer voor het gebit dan de vorige, en zelfs als u nooit verder komt dan stap 1, dan doet u al iets goeds voor het gebit. Het is belangrijk om elke stap iets te laten zijn wat uw dier prettig vindt. Neem daarom de tijd en zorg dat u rustig bent, zodat uw dier de training als leuk of gezellig ervaart. Het kan ook helpen om te belonen met iets lekkers. Soms vinden de dieren de tandpasta zo lekker, dat dat op zichzelf al een beloning is.
1.Wangmassage
 Door de wangen te masseren over de tanden heen, went uw dier er aan dat er aan de bek wordt gefriemeld. Probeer af en toe of u de lip op kunt tillen. Doordat de lip bij de massage over de tand wrijft, wordt er al iets tandplaque verwijderd. Daarnaast worden de speekselproductie en de doorbloeding van het tandvlees gestimuleerd, waardoor de eigen afweer veel beter de bacteriën kan bestrijden.
2.Tandpasta hond
 Gebruik tandpasta die speciaal voor dieren is gemaakt. Deze bevat geen fluoride, want dat is schadelijk als de pasta wordt doorgeslikt. Daarnaast heeft de pasta een smaak die de meeste dieren wel lekker vinden, en enzymen die helpen de tandplaque af te breken. Laat uw dier de eerste keren gewoon een beetje proeven, bijvoorbeeld door het van uw vinger te laten likken. Maar het belangrijkste is het poetsen zelf, het mechanisch effect van het schuren met de borstel.
3.Directe massage van de tanden
 Til de lip op en wrijf met de vinger zachtjes over de tanden en het tandvlees. U zult de eerste keren niet direct alle tanden kunnen bereiken, maar dat is niet erg. Het belangrijkste is dat uw dier het niet eng of vervelend gaat vinden. Masseer de andere tanden nog met de lip er tussen, en probeer elke dag of u een stapje verder kunt. Als dit goed gaat kunt u hetzelfde proces ook met een gaasje om de vinger doen.
4.Vingertandenborstel
 Een vingertandenborstel is een soepel borsteltje dat over uw vinger past. Hierdoor heeft u heel precies controle over de bewegingen. Laat uw dier het borsteltje bekijken en onderzoeken, zodat hij er niet bang van is. Ga dan weer zachtjes de tanden masseren.
5.Hondentandenborstel
 Hiermee kunt u, vooral in de lange bek van de hond, beter bij de achterste kiezen komen. Omdat dit weer een nieuwe borstel is, zal uw dier er aan moeten wennen. Begin daarom weer bij de tanden die u makkelijk kunt bereiken (de hoektanden zijn meestal het makkelijkst) en probeer langzaamaan steeds meer tanden te bereiken.
6.Voor gevorderden
 Tot nu toe hebben we ons geconcentreerd op de buitenkant van het gebit, de wangzijde. Aan de tongzijde blijven de tanden van zichzelf wat schoner, omdat de tong er steeds langs gaat. Om de tanden ook daar goed schoon te krijgen, is poetsen nog steeds het beste. Als uw dier dat accepteert, kun u ook het poetsen van de binnenzijde van de tanden in het ritueel opnemen. Soms lukt het eigenaren zelfs hun dier te laten wennen aan het poetsen met een elektrische tandenborstel!
 Het is het makkelijkst om al bij een pup of kitten te beginnen met de training, maar ook op latere leeftijd kunnen dieren er nog aan wennen dat hun tanden worden gepoetst. Als uw dierenarts heeft geconstateerd dat het gebit van uw dier erg ontstoken is, kunt u beter nog niet met de training beginnen tot een paar dagen na de gebitsreiniging. Een ontstoken gebit kan namelijk pijn doen als u het aanraakt en dan zou uw dier kunnen onthouden dat poetsen iets heel naars is!
 Elke dag poetsen werkt het beste, ook omdat door elke dag te herhalen de training het snelste gaat. Geef echter niet op als u een dagje mist! Als u tenminste twee keer per week de tanden van uw dier poetst, heeft dat nog een positief effect op het gebit. Minder dan dat heeft helaas eigenlijk geen zin. Om te starten met het tandenpoetsen kunt u bij ons een gebitsset kopen, deze set bevat een tandenborstel met grote en kleine kop, een vingertandenborstel en tandpasta.

Poetsen lukt niet?
Accepteert uw dier totaal niet dat u aan de bek komt, dan zijn er gelukkig nog wel een paar dingen die u kunt doen om het gebit te verzorgen. Ook als het poetsen wel lukt kunnen deze zaken een aanvulling zijn om te komen tot een stralend schoon gebit.
•Voeding
 Er is speciale voeding op de markt die helpt het gebit schoon te houden. De speciale structuur, grootte en vorm van de brokken zorgen ervoor dat de tanden en kiezen tijdens het kauwen goed gereinigd worden. De voeding bevat Natriumpolyfosfaat dat calcium in de mondholte bindt en gaat daarmee de vorming van tandsteen tegen.

•Kauwstaven
Ook worden gebitsreinigende kauwstaven aangeraden met bepaalde ingrediënten die de vorming van tandplak en tandsteen tegengaat en een slecht adem bestrijdt. De samenstelling, structuur en de vorm zorgen ook voor een mechanisch schuureffect zodat tanden tot op de tandvleeslijn gereinigd worden.
Deze koop je best bij de dierenarts.
 De kauwstaven die te koop zijn in de supermarkt en dierenspeciaalzaak bevatten meestal niet die bepaalde ingrediënten die daadwerkelijk de vorming van tandplak tegengaan.

•Speeltjes
 Sommige speeltjes zijn erg slecht voor de tanden. Berucht zijn de tennisballen, waar gemakkelijk zand in blijft hangen. Daardoor werkt het als schuurpapier op het gebit, waarbij de tanden soms afslijten tot de binnenste holte open komt te liggen. Alleen al door speelgoed wat zand vast houdt te vervangen door een gladde variant kunt u iets goeds doen voor het gebit.
 Er is ook speelgoed dat speciaal voor het reinigen van de tanden ontworpen is. Tijdens het spelen worden daarmee de tanden schoongeveegd, en sommige speeltjes hebben groeven waarin wat tandpasta kan worden gesmeerd.
•Spoelingen
 Voer, snacks en speeltjes werken vooral doordat het dier er op kauwt. Hierdoor worden dan ook vooral de kiezen gereinigd. De snijtanden en hoektanden worden daarmee dus nog niet behandeld. Om het volledige gebit te behandelen zijn er bacteriedodende spoelingen in de handel. Hiermee behandelt u de bek van uw dier, en zo remt u de aangroei van plaque. Er is ook een middel dat door het drinkwater kan worden gedaan. Dit moet u wel druppel voor druppel aanwennen, want als u plotseling de voorgeschreven hoeveelheid door het water mengt zullen de meeste dieren dit proeven en mogelijk niet meer van dat water willen drinken.
•Orozyme Bucco-Fresh
 Orozyme Bucco-Fresh is een poeder op basis van algen die dagelijks aan de voeding toegevoegd kan worden. Het verhindert tandplaque, verweekt de aanslag en zorgt ervoor dat de slechte adem verdwijnt. De verdwijning van de slechte adem is meestal na 3 à 6 weken merkbaar.

Het assortiment aan gebitsondersteunende producten is groot, en groeit nog steeds.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook