icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Virale ziekten bij konijnen

Myxomatose

Geschiedenis

Sinds de jaren vijftig is Myxomatose een ziekte die zich in sterke mate verspreid heeft. Myxomatose leidt ieder jaar weer tot een aanzienlijke sterfte onder wilde en tamme konijnen. De ziekte wordt veroorzaakt door het myxomatosevirus. De verspreiding van deze ziekte kan op verschillende manieren verlopen.
 In Frankrijk werd een ziekte vastgesteld die ook door een myxomavirus variant veroorzaakt werd maar die uitsluitend ademhalingsproblemen gaf (snot en pneumonie), die dan meestal gecompliceerd werden door Pasteurella's. Deze ziekte wordt niet overgedragen door vectoren (bv. stekende insecten) maar door direct contact. De laatste jaren komt deze vorm ook meer en meer bij ons voor.

Oorzaak traditionele Myxomatose

  • verspreiding via stekende insecten zoals vlooien, muggen en vliegen.
  • besmetting via direct contact met besmette dieren of materialen is ook mogelijk.

Symptomen

Jonge konijnen zijn gevoeliger dan volwassen dieren. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste symptomen bedraagt enkele dagen tot een week.
In de huid van aangetaste dieren ontwikkelen zich weke bobbels (myxomen).
Voorkeursplaatsen voor deze symptomen zijn:

  • rond de ogen
  • de snuit
  • oren
  • anaalstreek

Na verloop van tijd kleven de oogleden aan elkaar en ontstaat er een etterende oog- en neusvloei. Praktisch alle sterven ten gevolge van een Myxomatosebesmetting.

Preventie

Eerste optie
Zorgen dat de konijnen niet in aanraking komen met het virus. Dit kan men onder andere bereiken door insecten te weren door middel van fijnmazig gaas, vlooienbestrijding enz. In de praktijk blijkt dat dit vaak een onmogelijke opdracht is.

Tweede optie:
Vaccinatie met Nobivac Myxo-RHD ®.
De meest geschikte tijd om tegen myxomatose te enten is het voorjaar (maart-mei) aangezien het gevaar op besmetting via insecten in de zomer het hoogst is.

Opmerking: muggen reizen bijna nooit verder dan 100 m van hun geboorteplaats.
Als je dus niet in een risicogebied woont, is de kans ietsje kleiner dat tamme konijnen besmet kunnen worden. Het is echter nooit helemaal uitgesloten!

VHS (Viraal Haemorragische Syndroom)

Geschiedenis

VHS (ook wel VHD of RHD) is een zeer besmettelijke en vaak dodelijke konijnenziekte. VHS werd in 1984 voor het eerst in China waargenomen.

Oorzaak VHS

De ziekte kan zich snel via onder andere ontlasting, besmette dieren en materialen (kooien, drinkflesjes, schoenen) verspreiden. Als konijnen nog maar ruiken aan keutels van een besmet konijn, kan de ziekte al overslaan!
Ook muizen, ratten en insecten kunnen deze ziekte verspreiden!

Symptomen

Voornamelijk konijnen ouder dan 8 weken worden door deze ziekte getroffen. Vooral jonge voedsters zijn erg gevoelig. De tijd tussen besmetting en het zien van de eerste verschijnselen bedraagt 1-3 dagen.

We kunnen 3 vormen onderscheiden

  1. Zeer snel
    Gekarakteriseerd door plotselinge dood
  2. Snelverlopende vorm
    - Depressie
    - Stoppen met eten
    - Benauwdheid
    - Koorts (40°C -41.5°C)
    - Zenuwstoornissen (stuiptrekkingen)
    - Soms schreeuwen en tandenknarsen
    - Vaak ziet men in het laatste stadium een schuimige, bloederige neusuitvloeiing gevolg door de dood
  3. Milde vorm
    Deze vorm is uiterst zeldzaam, herstel en levenslange immuniteit.
    De sterfte na een VHS-besmetting kan oplopen van 75% tot 100%.

Preventie

1. Management maatregelen:

  • Hygiëne
  • Quarantaine van nieuw aangekochte dieren
  • Geen gras plukken op plaatsen waar wilde konijnen kunnen wonen
  • Insecten weren door middel van fijnmazig gaas, vlooienbestrijding enz. In de praktijk blijkt dat dit vaak een onmogelijke opdracht is.
  • Muizen en ratten proberen te weren d.m.v. humane vallen of natuurlijk middeltjes zoals kamfer, oleander, kruizemunt, pepermunt, wilde kamille, eucalyptus, uien enz. (tegen muizen). Tegen ratten schijnt valeriaan en keizerskroon te helpen. (zie ook deze pagina).

2. Vaccinatie met Nobivac Myxo-RHD ®

VHS 2 (Viraal Haemorragische Syndroom variant 2)

VHD 2 is zeer besmettelijk en wordt  eveneens veroorzaakt door een virus. Dat verspreidt zich door direct contact tussen konijnen en ook indirect via urine, uitwerpselen, water, voedsel, kleding, handen en hokken. Stekende insecten kunnen ook een rol spelen in de verspreiding. Het RHD-virus is niet gevaarlijk voor mensen of andere gezelschapsdieren zoals honden, katten, cavia’s en andere knaagdieren.

Door het opkomen van RHD-2 (nieuwere variant) bescherm je je konijn echter ook beter tegen dit type. In België is momenteel geen vaccin geregistreerd. Vaccins moeten dus altijd geïmporteerd worden en het vaccinatieschema is dan ook afhankelijk van welk type vaccin beschikbaar is. Je informeert best even op voorhand in onze praktijk zodat we zeker het vaccin in huis kunnen halen.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook