icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Aanschaf konijn

Levensverwachting
Gemiddeld worden konijnen 5 tot 8 jaar oud, maar ze kunnen ook veel ouder worden.

Geschikt voor kinderen
Konijnen zijn hele leuke, lieve aanhankelijke diertjes zijn, waar zeker ook kinderen veel plezier aan kunnen beleven. Grotere konijnen kunnen door kleine kinderen echter wel moeilijker te hanteren zijn. In dat geval wordt liever wel voor een kleinere konijn gekozen. Wel zijn met name de dwergkonijntjes doorgaans wat actiever en kunnen daardoor meer de neiging hebben om weg te springen en te rennen. Verder zijn konijnen overdag actief zodat kinderen met het konijn kunnen spelen. Ook de verzorging kan over het algemeen goed overgelaten worden aan kinderen, alhoewel papa of mama misschien wel bij het schoonmaken van het hok moet helpen.

Jong of oud?
Een jong diertje is nog makkelijk handtam te maken. Als het al een wat ouder konijn is, kunt u even testen of het dier wel aangeraakt wil worden. Een konijn wat niet geaaid wil worden, hoeft nog niet genegeerd te worden. Dit kan ook uitstekend gezelschap zijn. Een konijn is echter niet zoals een hond en kat gedomesticeerd. Ze staan nog wat dichter bij de natuur.

Heeft een konijn gezelschap nodig?
Konijnen hebben zeker behoefte aan gezelschap. Wanneer een konijn erg veel alleen zou zijn is het daarom verstandig om voor een maatje te zorgen. Ze hoeven daarbij niet samen in hetzelfde hok aanwezig te zijn. Wanneer ze elkaar kunnen zien is dat meestal voldoende.

Ram of voedster?
Wat gedrag betreft is er nauwelijks verschil tussen een mannetje en een vrouwtje. Wel zijn rammen (mannetjes) over het algemeen wat temperamentvoller dan voedsters (vrouwtjes). Een mannetje wordt ook iets groter, maar hoeft niet minder lief te zijn dan een vrouwtje.

Let bij de aankoop goed op wat het geslacht is van de konijntjes die u gaat kopen. Een mannetje en een vrouwtje zorgen namelijk voor nakomelingen als ze samen zitten, terwijl twee mannetjes kunnen gaan vechten. De geslachtsbepaling kan echter, met name bij jonge konijnen, erg moeilijk zijn. Bij de rammelaar zijn op de leeftijd van 12 weken beide testikels meestal ingedaald. Daarnaast is de kop van het mannetje vaak ook groter en is het lichaam van het vrouwtje vaak langer. Verder is het onderscheid ook aan de hand van de vorm van de genitaalopening te maken. Bij het vrouwtje is er namelijk een uitpuiling zichtbaar, wat bij het mannetje ontbreekt. (eerste foto is een mannetje, tweede is een vrouwtje)

Verzorging
De verzorging van een konijn is relatief eenvoudig. Dagelijks het water verversen en voldoende hooi en een beetje korrels geven is meestal voldoende. Wat het verblijf betreft wordt het beste dagelijks de urine en ontlasting weggenomen en wekelijks het hok helemaal schoon gemaakt. Wat uiterlijke verzorging betreft vraagt een konijn niet veel. Voor langharige konijnen en met name de Angora is dat natuurlijk een heel ander verhaal. Over het algemeen kunnen wat grotere kinderen heel goed zelf voor het konijn zorgen. Meer informatie over de voeding en verzorging kunt u overigens op onze site uitgebreid teruglezen.

Kosten
In aanschaf en onderhoud is een konijn redelijk goedkoop. Natuurlijk moet men wel een geschikt verblijf, voerbakjes, drinkflesje, bodembedekking, hooi en korrels aanschaffen. Over het algemeen is een goed buitenverblijf wat duurder. Met eventuele medische kosten voor castratie, sterilisatie, de jaarlijkse vaccinatie en behandeling bij ziekte dient ook rekening gehouden te worden, maar over het algemeen vallen die kosten reuze mee. Grotere konijnen vragen natuurlijk om meer ruimte, een groter verblijf en meer voedsel dan kleinere konijnen, ze zijn in onderhoud dus wel wat duurder.

Waarop moet ik bij de aanschaf letten?
 Bij het aanschaffen van een jong konijntje dient opgelet te worden dat ze niet eerder dan 7 weken bij de moeder weg mogen en ze op dat moment zeker vast voedsel eten. De ideale leeftijd is 10 tot 12 weken. Het beoordelen van het geslacht kan op die leeftijd ook een probleem zijn, omdat het bij jonge konijnen moeilijk te zien is of het vrouwtjes of mannetjes zijn. Het gebeurt maar al te vaak dat er een vrouwtje wordt gekocht wat later een mannetje blijkt te zijn, of andersom. Verder dient een konijn een gezonde en alerte indruk te maken. In het hok mag geen diarree gezien worden, de keuteltjes dienen dus goed gevormd te zijn. Verder dient het hok een nette en verzorgde indruk te maken waarbij het waterflesje mooi schoon en gevuld is, korrels aanwezig zijn en voldoende hooi in een ruifje aanwezig is. Op de bodem dient natuurlijk ook voldoende zaagsel of stro aanwezig te zijn. Verder moet ook bekeken worden of het konijntje geen vuile ogen, vuile vacht of vieze staart heeft. Speciale aandacht moet aan de tanden geschonken worden. Deze dienen mooi recht te staan en niet te lang te zijn. Ook de nageltjes mogen niet te lang zijn.
Een goed adres kan de dierenwinkel zijn, maar ook in het asiel zitten soms konijnen die op een nieuw thuis te wachten.

Het is moeilijk om goed te kunnen bepalen of u bij een goed adres bent of niet, maar houd in ieder geval de aandachtspunten voor het aanschaffen van een konijn in de gaten. Als het konijn en het hok er prima verzorgd uit zien betekent dit meestal dat u op de juiste plaats bent.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook