icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Castratie kat

De kater is geslachtsrijp op de leeftijd van 6-7 maanden. Vanaf die leeftijd kunnen ze een kattin bevruchten.

Sinds 1 september 2014 is het verplicht om elk kitten dat verkocht of weggegeven wordt, te identificeren en steriliseren. Vanaf 1 januari 2016 is deze maatregel uitgebreid naar elke nieuwe kat. Elke ‘nieuwe’ kat wil zeggen, elke kat die vanaf 1 januari geboren, weggegeven of geadopteerd wordt.

Een belangrijk en veel besproken deel van de wetgeving is de verplichte sterilisatie of castratie van de kat. Dit houdt in dat elk kitten voor verkoop of adoptie moet gesteriliseerd zijn. Meestal gebeurt dit dus op erg jonge leeftijd (tussen 10 en 16 weken). Een ingreep op deze leeftijd brengt geen nadelige effecten met zich mee indien de anesthesie aangepast wordt aan de leeftijd en de gezondheidstoestand van uw dier. Vaak wordt ook gezien dat de recovery op deze leeftijd opmerkelijk korter is.

De voordelen van castratie zijn:

 • minder kans op sproeien of plassen in huis
 • minder sterke urinegeur
 • minder drang van de kater om buiten te gaan zwerven en daardoor minder kans op vechten met andere katten
 • geen kans meer op ongewenste kittens

Het enige nadeel is dat de kater dikker kan worden. Dit kan voorkomen worden door light-dieet of minder eten te geven.

Hoe gaat een castratie in zijn werk?

U kunt een afspraak maken wanneer de castratie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kater en nemen we hem op. Voor de operatie doen we een pre-anaesthetisch onderzoek wat inhoudt dat we naar het hart en de longen luisteren. Indien dit in orde is, krijgt hij een injectie met narcosemiddel.
Zodra hij slaapt krijgt hij een antibioticum-injectie en een pijnstiller. De ogen worden gezalfd om te voorkomen dat ze uitdrogen.

De operatie of castratie

Hierna wordt er een huidsnede gemaakt en de tunica vaginalis (balzak) wordt ingesneden. Hierna wordt de testikel (bal) uit de balzak gehaald. De zaadstreng (ductus deferens) wordt van de bal gescheiden. Het bloedvat en de zaadstreng worden op elkaar afgebonden. Deze worden hierna doorgesneden. De bal wordt verwijderd en de balzak wordt opgeschud zodat het op elkaar afgeknoopte bloedvat en de zaadstreng in de diepte verdwijnen. Hierna volgt de tweede bal.

Wakker worden

De eigenaar kiest er zelf voor om de  gecastreerde kater op de praktijk of thuis te laten wakker worden.

Terug thuis

 • Het is belangrijk dat hij een warme plek heeft waar hij rustig kan bijkomen.
 • Mocht uw kater nog wat instabiel bewegen dan is het verstandig om de deksel van de kattenbak eraf te halen.
 • Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag hij kleine beetjes drinken. Als hij wel wat wil eten, geef dan kleine hoeveelheden en blijf in de buurt, dit voor het geval dat hij moet braken.
 • De dag na de ingreep moet uw kater weer willen eten.
 • Tot minstens 3 dagen na de ingreep moet u uw kater binnenhouden. Probeer spelen en overmatig springen te voorkomen in verband met de wondgenezing.
 • Houdt er rekening mee dat een kater na castratie nog een aantal weken vruchtbaar kan zijn!

Hechtingen

Er zijn geen hechtingen gebruikt. De wond zal zich vanzelf sluiten. Er hoeven dus ook geen hechtingen verwijderd te worden.

Waar moet u op letten?

 • De kat moet de eerste dag na de ingreep weer willen drinken en eten. Doet hij dit niet, dan kunt u zelf de temperatuur opmeten, deze behoort tussen de 38.5 en 39.0ºC te zijn. Bij verhoging moet u contact met ons opnemen.
 • De wond moet er goed uit blijven zien. Wat rood wondvocht is niet onrustbarend. Ook een beetje zwelling van de wond komt regelmatig voor. Echter indien de wond gaat ontsteken, dan moet u bij ons ter controle komen. Dit komt echter zelden voor.
 • Indien uw kater veel aan de wond likt of bijt, overweeg dan een kraag om te doen. Dit is eigenlijk zelden nodig.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook