icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Sterilisatie kat

De poes of kat wordt voor het eerst krols op een leeftijd van 6-7 maanden.  Vanaf die leeftijd is de poes vruchtbaar en kan ze dus zwanger worden.

Sinds 1 september 2014 is het verplicht om elk kitten dat verkocht of weggegeven wordt, te identificeren en steriliseren. Vanaf 1 januari 2016 is deze maatregel uitgebreid naar elke nieuwe kat. Elke ‘nieuwe’ kat wil zeggen, elke kat die vanaf 1 januari geboren, weggegeven of geadopteerd wordt.

Een belangrijk en veel besproken deel van de wetgeving is de verplichte sterilisatie of castratie van de kat. Dit houdt in dat elk kitten voor verkoop of adoptie moet gesteriliseerd zijn. Meestal gebeurt dit dus op erg jonge leeftijd (tussen 10 en 16 weken). Een ingreep op deze leeftijd brengt geen nadelige effecten met zich mee indien de anesthesie aangepast wordt aan de leeftijd en de gezondheidstoestand van uw dier. Vaak wordt ook gezien dat de recovery op deze leeftijd opmerkelijk korter is.

Om de krolsheid uit te stellen kan de poezenpil gegeven worden. Dit mag echter nooit voor de eerste krolsheid i.v.m. een grote kans op het krijgen van fibroadenomateuze hyperplasie van de melkklieren (Dolly-Partonsyndroom).

Als dierenarts raad ik het gebruik van de poezenpil echter ten zeerste af in verband met de nadelen (suikerziekte, melkkliertumoren, ongewenste kittens en baarmoederontsteking).
Zeker het gegeven dat sterilisatie het ontstaan van melkkliertumoren op latere leeftijd tegengaat weegt sterk mee in ons advies om de kat al op jonge leeftijd te laten steriliseren.
Er wordt gesproken over een sterilisatie. Het juiste woord is echter castratie aangezien de eierstokken weggehaald worden. Dit noem je een ovariëctomie (een ovarium is een eierstok).
Als zowel eierstokken als baarmoeder worden weggenomen, dan spreek je van een ovariohysterectomie.

Hoe gaat een sterilisatie in zijn werk

U kunt een afspraak maken wanneer de sterilisatie gaat plaatsvinden. Die ochtend brengt u de kat en nemen we haar op. Voor de operatie wordt een pre-anaesthetisch onderzoek verricht. Dit houdt in dat we naar het hart en de longen luisteren. De poes wordt gewogen en krijgt een injectie met narcosemiddel. Zodra ze slaapt krijgt ze een antibioticum en een pijnstiller.

De oogjes worden gezalfd en de buik wordt geschoren. Hierna wordt ze ze naar de operatiekamer gebracht en aan de gasanesthesie (zuurstof met isofluraan) gelegd, we behandelen veel raskatten en houden hier rekening mee met de anesthesie. Hierna wordt het operatieveld gewassen, ontsmet en gedesinfecteerd en met steriele doeken afgedekt.

De operatie zelf

Er wordt een snede van 1 tot 1,5 cm in de huid gemaakt en de buikwand wordt geopend. De eierstokken worden met een speciaal sterilisatiehaakje uit de buik gehaald, afgebonden en verwijderd.
Als de baarmoeder verdikt is, wordt deze ook verwijderd. De buikwand wordt in 3 lagen gehecht: de spierwand, de onderhuid en de huid. De huid wordt intradermaal gehecht met oplosbare draad, dus hoeven er bijgevolg achteraf geen hechtingen worden verwijderd.

Wakker worden

Na de operatie worden de oren, tanden en nagels gecontroleerd en zonodig behandeld. Als dit alles gedaan is, gaat de kat naar de recovery waar ze onder een warmtelamp uitslaapt.  Uw lieveling kan dezelfde dag nog naar huis.

Terug thuis

  • Als uw poes bij ons gesteriliseerd is gaat zij in principe weer wakker mee naar huis, maar kan nog wel wat slomer zijn dan normaal.
  • Het is belangrijk dat zij een warme plek heeft waar ze rustig kan bijkomen.
  • Mocht uw poes nog wat instabiel bewegen dan is het verstandig om de deksel van de kattenbak eraf te halen.
  • Geef in principe geen voer de avond na de ingreep. Wel mag zij kleine beetjes drinken. Als zij wel wat wil eten, geef dan kleine hoeveelheden en blijf in de buurt, dit voor het geval dat zij moet braken.
  • De dag na de ingreep moet uw poes weer willen eten.
  • Tot minstens 10 dagen na de ingreep moet u uw poes binnenhouden. Probeer spelen en overmatig springen te voorkomen in verband met de wondgenezing.

Hechtingen

Er zijn oplosbare hechtingen gebruikt, deze zitten aan de buitenzijde van de huid en zijn dus wel te zien. Deze hechtingen zullen echter wel vanzelf oplossen. Uw poes kan ze er met veelvuldig likken en bijten wel uit krijgen, let hier dus goed op.

Waar moet u op letten?

  • De poes moet de eerste dag na de ingreep weer willen drinken en eten. Doet zij dit niet, dan kunt u zelf de temperatuur opmeten, deze behoort tussen de 38.5 en 39.0ºC te zijn. Bij verhoging moet u contact met ons opnemen.
  • De wond moet er goed uit blijven zien. Wat rood wondvocht is niet onrustbarend. Ook een beetje zwelling van de wond komt regelmatig voor. Echter indien de wond gaat ontsteken, dan moet u bij ons ter controle komen.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook