icon info Brusselsesteenweg 399 - 2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade - TEL 015 41 29 39 - GSM 0477 20 12 97

Vaccinatieschema's

Hond

Puppy-entingen

Vaccinatie op 6, 9 en 12 weken.
De meeste pups krijgen hun eerste vaccinatie wanneer ze 6 weken oud zijn. Deze vaccinatie beschermt tegen ziekte die door het parvo- en hondenziektevirus wordt veroorzaakt. Jonge pups zijn namelijk heel gevoelig voor deze virussen en infectie verloopt op deze leeftijd in veel gevallen fataal. Na deze eerste prik worden pups nog twee maal ingeënt, namelijk op de leeftijd van 9, 12 weken.

 Na de laatste vaccinatie is de pup tegen deze virale ziektes beschermd, wat uiteraard prettig is aangezien de pup met andere honden moet leren omgaan en de omgeving ontdekt.

Waarom drie entingen?
 Het herhalen van de vaccinatie heeft een aantal redenen. Ten eerste is het immuunsysteem op jonge leeftijd nog niet volledig ontwikkeld, kan de bescherming die de pups via de melk van hun moeder gekregen hebben de vaccinatie hinderen en geven sommige vaccins na een enkele vaccinatie onvoldoende immuniteit. De eerste vaccinaties zorgen dus wel voor bescherming, maar geven nog geen volledige of langdurige immuniteit.

Vaccinatie volwassen honden

“HET” vaccinatieschema bestaat niet. U komt jaarlijks op gezondheidscontrole.  De dierenarts zal dan naargelang de leefomstandigheden beslissen welke vaccins nodig zijn en hoe vaak.

Kat

Kittenenting

Vaccinatie op 9 en 12 weken
Kittens worden meestal op de leeftijd van 9 en 12 weken gevaccineerd, maar afhankelijk van een aantal factoren kunnen de vaccinaties ook naar een eerder of later moment worden verplaatst.

 De eerste vaccinatie geeft door een onvoldoende ontwikkeld afweersysteem en de nog eventuele aanwezige antistoffen van de moeder geen sterke en langdurige bescherming. Bovendien geeft een enkele vaccinatie tegen niesziekte in alle gevallen een onvolledige bescherming. Daarom moet de eerste vaccinatie na 3 weken herhaald worden.

Vaccinatie volwassen kat

Indien de eerste inenting pas op volwassen leeftijd plaats vindt dient er twee maal gevaccineerd te worden met een interval van 3 tot 5 weken.
Vervolgens wordt jaarlijks bij de gezondheidscontrole door de dierenarts bepaald welke vaccins gezet worden. Dit hangt af de leefomstandigheden van de kat.

Konijn

Er bestaan twee belangrijke virale aandoeningen die dodelijk zijn voor konijnen en waartegen je hen kan beschermen door middel van vaccinatie. Het gaat over myxomatose en viraal hemorrhagisch syndroom of rabbit haemorrhagic disease (RHD). Van het RHD-virus bestaan 2 varianten. De eerste variant zit mee in de standaardbescherming van het vaccin dat in België beschikbaar is (nobivac Myxo-RHD). De tweede variant is aan een opmars bezig sinds 2010. Toen werd het voor de eerste maal in Frankrijk vastgesteld en sindsdien heeft het diverse slachtoffers gemaakt in verschillende Europese landen, waaronder België.

Een typisch vaccinatieschema met Nobivac Myxo-RHD ziet er als volgt uit:
•Eerste vaccin rond 5 weken leeftijd
•Jaarlijkse hervaccinatie
De beste periode om uw konijntje te laten vaccineren is in het voorjaar (maart-mei) vvanneer er nog niet veel muggen zijn.

Een vaccin beschermt een volledig jaar lang tegen myxomatose en RHD-1. Een jaarlijkse vaccinatie is een goed moment om ook de algemene gezondheid van je konijn na te kijken.•Opvolging van gewicht
•Tandcontrole
•Nakijken van ogen en oren
•Bekijken van de vacht

Door het opkomen van RHD-2 (nieuwere variant) bescherm je je konijn echter ook beter tegen dit type. In België is momenteel geen vaccin geregistreerd. Vaccins moeten dus altijd geïmporteerd worden en het vaccinatieschema is dan ook afhankelijk van welk type vaccin beschikbaar is. Je informeert best even op voorhand in onze praktijk zodat we zeker het vaccin in huis kunnen halen.

ADRES & CONTACT

Dierenarts Sara Geerens
Brusselsesteenweg 399
2800 Mechelen dicht bij Zemst en Hofstade
tel. 015 41 29 39
gsm 0477 20 12 97
info@dierenartsgeerens.be

Informatieverplichting
Privacy en cookie beleid

SPREEKUREN

Wij werken momenteel enkel op afspraak

SOCIAL MEDIA

Sara Geerens Facebook